Какво представляват аминокиселините?

Протеинът в храната се набавя от различни източници – меса, суроватка, зеленчуци, варива. Аминокиселините са известни като градивни елементи на протеина и има общо 20 различни аминокиселини. Възможно е да има различни комбинации от аминокиселини в храната, която ядем, което от своя страна ще се отрази на качеството на храната и как тялото ги използва. Всяка аминокиселина има много специфична и уникална роля в организма. Аминокиселините се разделят на две групи – есенциални аминокиселини (ЕАА) инеесенциални (заменими) аминокиселини (NEAAs).

 

Защо се нуждаем от белтъчини?

Независимо какви са вашите цели – покачване на мускулна маса, изгаряне на мазнини или рекомпозиция на тялото, трябва да сте сигурни, че си набавяте достатъчно пълноценен протеин всеки ден. Тялото не може да съхранява протеин, затова е необходимо да набавяте на тялото си
необходимите количества ежедневно. Доста често се случва да не успеем да осигурим достатъчно белттъчини на тялото си всеки ден от седмицата. Протеинът има много различни цели в тялото ‐ включително растеж на мускулите, здравословна имунна функция и производство на хормони. Те са необходими за възстановяване след физическа дейност.

 

Какво представляват есенциалните аминокиселини?

Всички протеини се състоят от аминокиселини и има общо 9 незаменими аминокиселини. Ако от храната си набавяте всички незаменими аминокиселини,
тялото може да произведе всички заменими аминокиселини. Това е и разликата между есенциалните и неесенциалните аминокиселини. Тялото не може да синтезира незаменими аминокиселини, затова е необходимо да си ги набавим от чужди източници – храна или хранителни добавки. Ако дадена храна съдържа всички 9 незаменими аминокиселини може да я класифицираме като пълноценен източник на белтъчини. А ето и кои са незаменимите аминокиселини, 9 на брой:

  •  Хистидин — за здрава тъкан
  •  Изолевцин —съсирване на кръвта и възстановяване на мускулите
  •  Левцин — Верижно разклонена, стимулира синтеза на протеин в мускулите
  •  Лизин —Участва в продукцията на колаген, нужен за здравето на костите
  •  Метионин — мощен антиоксидант
  •  Фенилаланин— Намаля напрежението и допринася производството на хормони
  •  Треонин — използва се за образуването на кости и хрущяли.
  •  Триптофан — участва в индуцирането на съня, както и в производството на
    серотонин.
  • Валин — предотвратяват разграждането на мускулите и премахва излишния
    протеин от черния дроб.

Повечето  аминокиселини, които си набавяме, се насочват към мускулите ни. Една от ключовите роли на основните аминокиселини е снабдяване с градивните елементи за растеж на мускули в калориен излишък и помага да се предотврати загубата на мускул при калориен дефицит.

Fitnesut

Какви са ползите от есенциалните аминокиселини?

Някои от предимствата на консумацията и допълването с незаменими аминокиселини включват:

Повишено производство на митохондрии в сърдечния и скелетния мускул (митохондриите са до голяма степен отговорни за разграждането на мастните киселини и превръщането им в енергия). Това може да е от полза за атлети, които тренират за издръжливост, тъй като тялото използва мазнините като източник на енергия и поттиска чувството на умора и отпадналост.

Предотвратяване на окислително увреждане, което е свързано с възпаление. Когато тренираме е съвсем нормално да има известна щети. EAA потенциално може да помогне да се сведе до минимум това.

Предоставяне на сигнал и средства за изграждане на мускулна маса. Есенциалните аминокиселини имат способността да сигнализират на тялото за процеса. В допълнение към това, те осигуряват градивните елементи, от които мускулите се нуждаят за растеж.

Подобряване на физическите показатели. Есенциалните аминокиселини поттискат умората при физическо натоварване. EAA участват в подобряването на силата и издръжливостта.

Намаляване на телесното тегло. Есенциалните аминокиселини помагат за мобилизиране на мастните киселини. Почти не съдържат калории, което ги прави идеално допълнение към режим с калориен дефицит.

Подобряване на имунната функция. Есенциалните аминокиселини функционират като мощни антиоксиданти, които помагат да се поддържа имунната система силна.

Помогнете да предотвратите разграждането на мускулна маса. Това става по два начина, като първият е мускулен растеж. Незаменимите минокиселини помагат в борбата с нежеланото разграждане на мускулния протеин.

Специални предложения