Предпазва от увреждане на клетките

Коренът от джинджифил има едно от най-високите нива на антиоксиданти в сравнение с други храни. Само наровете и още няколко плода го превъзхождат.

Антиоксидантите предотвратяват оксидативния стрес – процес, свързан със заболявания като рак, диабет и инсулт. Той възниква, когато в тялото има твърде много свободни радикали – молекули, естествено произведени от метаболитните процеси. Антиоксидантите стабилизират свободните радикали и предотвратяват оксидативния стрес, като по този начин предпазват тялото от болести.

джинджифил и

Малко проучване от 2017 година тества антиоксидантните ефекти на джинджифила при пациенти с рак, подложени на химиотерапия. Тези, които ежедневно са получавали екстракт от джинджифил, са имали по-високи нива на антиоксиданти и по-ниски нива на оксидативен стрес, в сравнение с групата на плацебо.

Противовъзпалително

Джинджифилът действа и като противовъзпалително средство, благодарение на своите антиоксидантни свойства. Излишъкът от свободни радикали може да причини възпаление – естествения имунен отговор на тялото към вредните чужди елементи.

Обикновено възпалението преминава, след като тялото ви се възстанови. Но когато изпитвате оксидативен стрес, той може да причини хронично възпаление. Това кара тялото ви да уврежда здравите клетки, тъкани и органи. Състоянието може да доведе до заболявания като инфаркт или артрит.

Според проучване, направено през 2001 година сред пациенти с остеоартрит, 63% от тези, които са приемали екстракт от джинджифил два пъти дневно в продължение на шест седмици, са усетили намаляване на болката в коляното.

Бори гаденето

Едно от най-утвърдените предимства на джинджифила е подобряване на симптомите на гадене и повръщане.

Джинджифилът съдържа съединение, наречено гингерол. То е известно с подобряването на стомашната моторика – преминаването на храната през тялото – и потиска мускулните спазми. Това може да помогне за успокояване на стомаха и да намали симптомите на гадене и повръщане. Джинджифилът също е безопасно и ефективно билково лекарство за бременни жени със сутрешно гадене.

Помага при менструални болки

Джинджифилът може да действа и като лек при менструални болки. Той потиска производството на химикали, които карат матката да се свива, причинявайки дискомфорт.

лимон и

 

В доклад от 2015 година учени направили преглед на предишни изследвания, разглеждащи ефектите на джинджифила върху менструалните болки и стигат до извода, че 750 до 2000 mg джинджифил на прах могат да помогнат за облекчаване на болката през първите три до четири дни от менструалния цикъл.

Регулира кръвната захар

Съществуват и някои доказателства, въз основа на които се предполага, че джинджифилът може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар при хора с диабет, като увеличи усвояването на глюкозата в мускулните клетки.

Едно проучване от 2015 година показва, че 2 грама на ден джинджифилов прах подобрява показателите на кръвната захар. Друго изследване от 2018-а установява, че джинджифиловите капсули намаляват кръвната захар при жени с гестационен диабет.

Подобрява храносмилането

Джинджифилът стимулира храносмилателните ензими, отговорни за бързото придвижване на храната през тялото, което предотвратява появата на газове.

Специални предложения