Вероятно всеки е чувал за многобройните здравословни ползи от рибеното масло и омега 3 ненаситени мастни киселини.

Написаното за тях никога не е достатъчно, тъй като те са едни от най-важните градивни елементи за здравето и често липсват в диетата на съвременния човек.

Омега 3 са група от девет мастни киселини, но три от тях изпълняват важни роли в тялото ни. Това са алфа-линоленична киселина (АЛК/ALA), ейкозапентанова киселина (ЕПК/EPA) и докозахексанова киселина (ДХК/DHA).

Те се наричат още есенциални мастни киселини, тъй като човешкото тяло не може да ги произвежда. Поради тази причина трябва да бъдат набавяни от външни източници – най-често чрез храна.

Омега-3 се съдържат в риба (сьомга, риба тон, скумрия, сардините), някои ядки и семена (ленено семе, орехи) и някои растителни масла (сурово ленено масло). Но, за да набави организмът адекватно количество есенциални мастни киселини, се изисква голямо количество и често консумиране на тези продукти.

Поради тази причина рибеното масло е една от най-подходящите добавки към дневното меню. То е богато на омега-3 мастни киселини и помага на организма да получи наготово здравословните им предимства.

Намалява рисковете от сърдечносъдови заболявания

Установено е, че омега-3 мастните киселини повишават нивата на добрия холестерол и понижават триглицеридите. Тези механизми са от голямо значение с оглед предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и свързаните с тях усложнения в други органи и системи.

Спомага за преодоляването на депресивни състояния и безпокойство

Депресията е едно от най-често срещаните психични разстройства в наши дни. Рибеното масло намалява нивата на цитокините – белтъчни молекули, които се наблюдават в голямо количество в кръвта на хора, страдащи от депресия. Статистиката сочи, че в страни, където традиционно се консумира повече риба, като Япония и Тайван, хората по-рядко страдат от депресия.

Подобрява Зрението

Докозахексанова киселина (ДХК/DHA) е основен структурен компонент на мозъка и ретината на окото. Липсата на достатъчно ДХК/DHA може да предизвика проблеми със зрението. Рибеното масло е способно да облекчи синдрома на сухото око. Съдържащите се в рибата и рибеното масло мастни киселини, могат да намалят с ~50% вероятността от различни заболявания на очите.

Помага за по-добра памет и концентрация

Все забравяте къде сте скрили ключовете? Изследванията показват, че прием на хранителни добавки с рибено масло в продължение на три месеца, може да изостри значително паметта. DHA, която се съдържа в омега-3 мастните киселини, помага на нервните клетки да правят по-добра връзка помежду си.

Помага за здрав сън

Здравият сън е една от основите за поддържане на оптимално здраве (и на добре изглеждащо тяло). Ниските нива на DHA, също са свързани с по-ниски нива на хормона мелатонин, който помага на тялото да се отпусне и да заспи. Проучванията показват, че приемът на рибено масло увеличава качеството на съня при деца и възрастни.

Омега 3 може да помогне при отслабване

Няма как да отслабнете значително без физическо натоварване или здравословно хранене. Ако обаче добавите хранителни източници на омега 3 мастни киселини, то имате възможност да ускорите процеса допълнително. Омега 3 мастните киселини са известни и с това, че намаляват апетита, подобряват ефективността на всяка тренировъчна програма и редуцират натрупването на мазнини в тялото.

Допринася за красива кожа

Рибеното масло генерира увредените кожни клетки отвътре, благодарение на способността си да възстановява клетъчните мембрани. Има силен противовъзпалителен ефект и съответно намалява зачервяването и прави кожата ни по-красива. Често се препоръчва като хранителна добавка при акне.

Укрепва имунната система

Храна, богата на Омега-3 мастни киселини, може да увеличи активирането и броя на B-клетките  в организма и следователно – неговата способност да се бори срещу заболяванията. Рибеното масло помага на имунната система, като подобрява химичния състав на кръвта и намалява възпалението.

По-бързо възстановяване

Омега-3 мастните киселини имат свойството да облекчават възпалителните процеси в организма и болката в мускулите след тренировка. Рибеното масло предпазва нервните клетки и увеличава техния живот. Всичко това няма да ви направи Супермен, но определено ще ви помогне да се възстановявате по-ефективно и така да постигнете повече от тренировките си.

Допълнителен източник на витамини и минерали

Освен всичко останало, Омега-3 мастните киселини съдържат цял комплекс от витамини и минерали. Изключително ценни са витамин А, който подхранва косата и ноктите, както и витамин D, който помага при проблеми с белите дробове, при рак, остеопороза, диабет и много други.

Предпазва костите

Рибеното масло има много предимства и едно от тях засяга костите. Скелетът на човека с възрастта губи своята гъвкавост и костите стават по-трошливи. Редовният прием на рибено масло може да помогне на костите да запазят голяма част от своята еластичност и така да намали риска от фрактури.

Рибено масло и Омега 3 може да рагледате тук.