Какво е Бял трън?

Белият трън е високо растение, достигащо до около 3м височина и растящо в много краища на света – Южна и Западна Европа, Южна и Северна Америка. Характерни за него са големи лилави цветове и малки твърди семена като плодове, които са източник на лечебните свойства на растението. При нас билката е по-позната под името – Магарешки бодил.

Всъщност сушените семена съдържат около 4% флавоноиди носещи названието – силимарин. Тези семена се използват за създаването на концентриран екстракт от силимарин със концентрация от 65-80% на флавоноиди, мастни киселини и други естествени растителни съединения, които имат различни регулаторни въздействия върху организма ни.
Много е важно, когато си купувате Бял трън да гледате за концентрацията на силимарин, защото тя показва съдържанието на биофлавоноиди.

Ползи от Белия трън:

Ползите от силимарина отдавна са признати от хора с чернодробни заболявания, и той се е превърнал в златен стандарт при лекарствата за лечение на черния дроб. Белия трън отдавна е полезна алтернатива за хората с проблеми с черния дроб. Проучванията доказват, че силимарина има антиоксидантна функция върху черния дроб. Въпреки това ползите му не спират само до тук, Белият трън оказва благотворно влияние и върху сърцето, нервната система и бъбреците. Сега ще разгледаме ползите от силимарина по-отблизо.

Има ли Белият трън антиоксидантно действие?

Важно е да се каже защо антиоксидантите са толкова важни.
Всички човешки същества са зависими от кислорода за своето оцеляване. Като отпаден продукт на използването на кислорода от клетките ни се образуват реактивни кислородни видове наречени – свободни радикали. Те се използват за клетъчното сигнализиране и хомеостазата.
Реактивните кислородни видове включват пероксиди, супероксиди и хидроксилни радикали, които имат отрицателен ефект върху тялото и водят до окислителни увреждания, стареене и болести свързани с напреднала възраст.
Разбира се, за да оцелеем в телата ни има специални защитни механизми, помагащи ни да се справим с оксидативния стрес и наличието на естествени антиоксиданти в организма дава възможност на тези механизми да работят.

Силимарина допринася за нашата антиоксидантна защита по редица начини:

– Директно премахва свободните радикали от клетъчната среда
– Инхибира ензимите, които образуват свободни радикали
– Поддържа електронния транспорт по време на стресови състояния
– Активира антиоксидантни ензими и транскрипционни фактори, които са отговорни за синтеза на защитните молекули (като тиоредоксин)

Тези механизми са установени въз основа на много изследвания и проучвания върху влиянието на силимарина на животни и хора.
Например, опити с плъхове показват, че две седмичен курс със силимарин е предотвратил предизвикана от лекарства липидна пероксидация.
В други експерименти силимарина показва значителна защитна полза при плъхове изложени на хронично натрупване на желязо и предотвратява чернодробна токсичност.
В други проучвания било давано силимарин на хора с алкохолна цироза и било доказано, че екстракта от Бял трън защитава черния дроб като предотвратява оксидативните клетъчни увреждания.

Бял трън (силимарин) – Доказани ползи

При чернодробни заболявания:

В световен мащаб, Белият трън най-често се използва при проблеми с черния дроб. Силимарина е използван за намаляване на въздействието на различни токсини причиняващи увреждане на черния дроб. Те включват алкохол, химиотерапевтични средства и парацетамол. Най-важната полза за черния дроб е именно антиоксидантната функция на белия трън. Друга ключова функция от билката е, че намалява специфичните чернодробни ензими, които участват в увреждането на чернодробните клетки.
В голямо проучване на 2637 души със заболяване на черния дроб, било направено лечение с бял трън в продължение на 8 седмици. В края на лечението било установено значително намаляване на чернодробните ензими на всички пациенти и излекуване на ензимните показатели в 88% от случаите.
Подобни резултати са получени в множество контролирани проучвания на хора със заболял черен дроб в следствие на алкохол като приема на силимарин бил за 4 седмици.
Също така Белият трън помага за възстановяването на клетките на черния дроб, подпомага образуването на нови клетки и осигурява допълнителна клетъчна защита чрез стабилизиране на клетъчните мембрани на изграждащите го клетки, за да се неутрализират токсините движещи се в клетките. Тези въздействия пречат да се стигне до фиброза и цироза вследствие на прекомерно възпаление на черния дроб, което се наблюдава често при алкохолизъм. Благодарение на билката се подобрява имунния отговор.

Ендокринната функция:

Изследванията и при животни и при хора доказват, че силимарина осигурява защитни ползи за панкреаса при диабет.
При опити с плъхове, при които е предизвикан диабет, се наблюдава защита от оксидативен стрес на панкреаса и при поддържане на постоянни нива на глюкоза се наблюдава увеличаване на секрецията на инсулин.
В проучвания с хора с алкохолна цироза и инсулинозависим диабет, приема на екстракт от билката показва значително намаляване на средната дневна глюкоза в кръвта, загуба на глюкоза в урината и подобрена секреция на инсулин. Всички тези фактори показват по-добър гликемичен контрол и по-малък риск свързан с неконтролиран диабет.

Имунната система:

Друго благотворно влияние на Белия трън е ефекта му върху имунната система, което ни помага да се преборим по-лесно с възпаления и инфекции.
Например при хора с алкохолна цироза много от компонентите на имунната система се подобряват при прием на силимарин. Лимфобластите, които могат да се развият в природни клетки убийци (лимфоцити) биват отстранени благодарение на билката чрез лимфната ни система. Също така силимарина подобрява работата на лимфните клетки и увеличават имунния отговор на организма.

Химиопрофилактика:

Една от най-големите ползи на Белия трън е, че помага за превенция на уврежданията настъпващи от химиотерапия и помага за по-бързото възстановяване от такива тежки процедури.
Най-голяма част от изследванията на силимарина са били провеждани в лабораторни условия с мишки. Но проучвания свързани с лечение след химиотерапии били провеждани и върху хора. Установено е, че дози от 450мг силимарин имат лечебно влияние върху черния дроб и помагат на организма да се възстанови много по-бързо.

Безопасност и странични ефекти:

След множество проучвания при прием на Бял трън от хора и животни не са установени съществени странични ефекти, единствено при някои обекти на изследване се наблюдавал стомашен дискомфорт, но случаите били много редки.
Препоръчително е все пак да се приема с повишено внимание от бременни жени или деца – все пак билката се счита за безопасна дори за тях тъй като в миналото билката е била консумирана като част от храненето и няма забелязани странични ефекти.

Дозировка:

Според проучванията ефективните дневни дози са между 280-800мг силимарин, а средната концентрация на силимарин в екстракта от Бял трън е между 70-80%.
Някои проучвания сочат, че най-удачна е доза от 100-200мг разпределена три пъти на ден с храната – установено е, че така се усвоява най-голямо количество от екстракта.

Special offers