Mаслото от вечерна иглика е много полезно за нас и масово се използва при синдром на хроничната умора, астма, нервно увреждане, сърбежи, хиперактивност при деца и дефицит на активност, затлъстяване или загуба на тегло, кашлица и стомашно-чревни нарушения, включително улцерозен колит, синдром на раздразнените черва и пептична язвена болест.

 

Билката е често използвана от нежния пол по време на бременност за предотвратяване на високо кръвно налягане, съкращаване на мускулите, преждевременно или късно раждане. Жените също приемат масло от вечерна иглика за стопиране на симптомите при предменструален синдром – болки в гърдите, ендометриоза и симптоми на менопаузата като горещи вълни.

 

Маслото от вечерна иглика се използва като хранителен източник на есенциални мастни киселини. Това са много важни и полезни мазнини, които спомагат за редица проблеми в организма – предпазват мозъка и сърцето, увеличават тонуса и регулират хормоните. Тяхното набавяне е есенциално, защото тялото не може да ги произведе, така че трябва да се набавят чрез храната, билки или хранителни добавки.

 

вечрна иглика

 

Регулира хормоните

Жените могат да приемат масло от вечерна иглика като естествен регулатор на симптомите на ПМС, поради високото съдържание на есенциални мастни киселини. Тяхното консумиране създава здравословна и благоприятна среда за зачеване. Здравословните мазнини ще Ви помагат да отслабнете и да произвеждате балансирани хормони. Препоръчително е да се приема от 500 до 1000 милиграма, като започнете от първия ден на менструалния си цикъл до овулацията. Вечерната иглика също така е много полезна за дамите в менопауза, тъй като укрепва цялостно организма и стопира тежките симптоми като нервност, горещи вълни, трудно заспиване, напълняване и други.

 

Премахва акнето

Едно от неприятните последствия на хормоналния дисбаланс е появата на акне. Това може да се случи както при тийнейджърите, така и при възрастни и много хора не осъзнават, че акнето може да се лекува естествено, а не третирано с тежки антибиотици. За да се лекува хормонално акне, трябва да се справите с корена на проблема – хормоналният дисбаланс. Омега мастните киселини, налични в масло от вечерна иглика, могат да ви помогнат да регулирате хормоналните си нива и да излекувате хормоналното акне. Тези мастни киселини също играят роля в клетъчната структура, подобрявайки функцията на нервите и стимулирайки еластичността на кожата.

 

Стопира косопада

Мъжете и жените се борят с косопад с много различни методи, които понякога са доста неблагоприятни върху скалпа и косата. Един от най-добрите начини да се предотврати този проблем – косопадът – е с диета и хранителни добавки. Когато става дума за косата, хормоните играят основна роля. Мастните киселини, които произлизат маслото от вечерна иглика, могат да бъдат много ефективни в борбата срещу косопада. Прием по 500 милиграма два пъти на ден дава резултат след шестата до осмата седмица. Резултати от изследвания показват, че от 86 пациенти, тези които са използвали всеки ден добавки от вечерна иглика, са имали 30% подобрение на загубата на коса.

 

Заздравява кожата

Маслото от вечерна иглика се е доказало като ценен помощник за лечение на хора, страдащи от кожни проблеми, като екзема, псориазис и атопичен дерматит. Проучванията, публикувани в Международния вестник на козметичната наука показват, че маслото от вечерна иглика може да помогне при възрастовите структурни и функционални промени в кожните тъкани като зачервяване, твърдост, грапавост и отпуснатост. Изследванията показват, че хората с екзема нямат нормална способност да обработват мастни киселини, а това води до дефицит на гама-линоленова киселина или GLA. GLA е омега-6 мастна киселина, която тялото може да превърне във вещества, които намаляват възпалението и клетъчния растеж. Маслото от вечерна иглика е забележително ефективно за облекчаване на много симптоми на екзема, включително сърбеж, зачервяване и оток. То има силни лечебни свойства и при псориазис, когато кожните клетки се възпроизвеждат твърде бързо, което води до подуване на кожата и появата на белезникави люспи.

 

Помага при ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е вид хроничен артрит, който се появява в ставите на тялото и може да засегне ръцете, китките и колената. Той е автоимунно заболяване, което означава, че имунната система на организма атакува собствените си здрави тъкани. Причината за ревматоиден артрит е комбинация от генетични, екологични и хормонални фактори. Някои изследвания показват, че маслото от иглика може да бъде подходящо природно средство за борба с ревматоидния артрит. Едно проучване, извършено от Arthritis Research UK, измерва ефекта от масло от вечерна иглика върху 49 души. Данните установяват, че 94% от участниците, които са приемали масло от вечерна иглика, съобщават за значително подобрение на симптомите, свързани с болестта, включително намаляване на болката и сутрешната скованост.   

Специални предложения