Непознатият антиоксидант – Пикногенол (Приморски Бор)

Екстрактът от приморски бор /Пикногенол/ като тинктура или на капсули е способен да повлияе добре на човешкия организъм при много различни проблеми: това лечебно растение е мощен антиоксидант, може да подпомогне справянето с някои автоимунни заболявания, контролира равнището на кръвната захар, а според различн изследвания подобрява и мъжката полова мощ.

Пикногенолът е патентована формулировка на екстракт от Приморски бор, която е стандартизирана до 65-75% тегловни съединения на Процианидин. Той има дълга историческа употреба за лечение на възпаления и подобряване на здравето. Расте по крайбрежния югозапад на Франция. Пикногенолът е подобен на екстракта от гроздови семки и какаовите полифеноли, тъй като те са трите най-често срещани източника на процианидини. Състои се от фенолни съединения, разделени между мономери (катехин, епикатехин и таксифолин), кондензирани флавоноиди (класифицирани като процианидини / проантоцианидини) и фенолни киселини (канелни киселини и други гликозиди).

 

Пикногенол 2
Пикногенол 2

ХИМИЧЕСКИ СВОЙСТВА И ЛЕЧЕБНИ ЕФЕКТИ НА ПИКНОГЕНОЛ

Наименованието „пикногенол” в превод означава смес от големи и малки молекули. Сега то се използва единствено като регистрирана търговска марка за идентифициране на продукта, получен от френска средиземноморска пиния. Единственото място, където расте, е в една гора на Бискийския залив с площ около 4000 кв. м, разположена между лозята на Бордо на север и Пиринейските планини на юг. Кората на тази пиния е дебела, тъмночервено-кафява и с дълбоки пукнатини. Нейната дебелина предпазва летливите биофлавоноиди от изпаряване преди да са извлечени хранителните съставки. Това дърво е суровина и за дърводобивната и химическата промишленост и се намира под особен контрол. На мястото на всяка отсечена пиния веднага се засажда нова. Извличането на пикногенол от кората е сложен, скъпоструващ процес, който се осъществява с помощта на вода и топлина.

Химическият състав на пикногенола е подробно изучен. Той се причислява към клас проантоцианидини (или за кратко процианидини). Тази група биофлаваноиди са наречени така поради синия (циан – син) цвят, който придават на растенията. Изследванията показват, че пикногенол съдържа 85% процианидини, 10% органични (фенолови) киселини и 5% вода.

Букетът от органични киселини (галова, кофеинова, ферулинова и др.) в състава на пикногенол често се пренебрегва от изследователите, които се съсредоточават единствено върху ефектите на процианидините. Тези естествени органични киселини са носители на съществена част от антиоксидантния ефект на пикногенол и проявяват следните по-важни свойства:

 • Укрепват стената на кръвните клетки и потискат маточните контракции, което спомага за поддържане на нормална циркулация и намалява дискомфорта по време на менструалния цикъл;
 • Стимулират преноса на жлъчен секрет от черния дроб към жлъчния мехур, което облекчава храносмилането и елиминирането на токсините;
 • Ограничават образуването на канцерогенни вещества;
 • Блокират образуването на медиаторите на алергията и притежават противовъзпалителен ефект.

Органичните киселини, открити в пикногенол се съдържат и в други храни (плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения и т.н.), но природата не е съчетала тези вещества с присъщите за пикногенола проантоцианидини в нито едно друго растение.

Значението на уникалното синергично съчетание от процианидини и органични киселини е демонстрирано чрез изследване на отделните химически фракции на пикногенола. Установено е, че при разпадане на комбинацията на съставните ѝ части, в различни експериментални ситуации, една или друга фракция притежава забележим биологичен ефект, но никога свойствата на отделните съставки не са равностойни на тези от комплексното съчетание.

Проучванията показват, че по-малките молекули осигуряват антиоксидантните свойства и проникват в най-малките клетъчни структури, докато големите, отговарят за продължителността на действие и разнообразните здравословни ефекти на продукта.

В резултат то уникалния си химичен състав пикногенол притежава профилактично и лечебно действие, което не е демонстрирано до момента от никоя друга хранителна добавка. Единствената възможна аналогия е със синьо-зелените микроводорасли, които напомнят пикногенол по синергичното съчетание на клетъчния си състав, по своя широк спектър на действие и подчертания си антиоксидантен ефект. Приликата обаче е само във формата, а не в съдържанието. В този смисъл, съчетаването на двата уникални природни продукта (това е направено в хранителната добавка „Супер Антиоксидант с пикногенол”) е залог за оптимално клетъчно хранене, мощен антиоксидантен, регенеративен и широкоспектърен лечебен ефект.

Необходимо е да се подчертае, че пикногенол е напълно безвредна храна: проведените целенасочени изследвания доказват пълно отсъствие на токсичност, канцерогенност, алергогенност и мутагенност на продукта. Пигногенол е водоразтворим. Един час след приемането на 1 капсула от 30 мг се установява висока концентрация на процианидини в слюнката, което говори за изключително добро усвояване.

Наблюдавани и клинично доказани са следните по-важни здравословни характеристики на пикногенола:

 • Антиоксидантен ефект, т.е. предпазване от излишното количество свободни радикали, които ускоряват процесите на стареене и са основа за развитие на над 65% от всички заболявания (в т.ч. сърдечно-съдови, злокачествени, имунодефицитни, автоимунни). Забавя клетъчната мутагенеза (т.е. раковото израждане на клетките под влияние на свободните радикали). Модулира клетъчния и хуморалния имунитет и блокира метастатичния процес;
 • Ограничава възпалителните и алергичните реакции. Подобрява циркулацията и клетъчната виталност;
 • Заздравява стените на всички кръвоносни съдове: капиляри, артерии и вени;
 • Намалява капилярната ригидност и повишава резистентността към мозъчен инсулт и различни контузии;
 • Предотвратява атеросклеротичния процес;
 • Лекува разширените вени, намалява риска от флебит и отока на долните крайници;
 • Помага при синдрома на неспокойните крака;
 • Предотвратява образуването на язви по кожата и лигавиците;
 • Подобрява кожния тургор и еластичност;
 • Ограничава болестния процес при диабетната ретинопатия и увеличава зрителната острота;
 • Стимулира обучението, запаметяването и възпроизвеждането на заучената информация;
 • Редуцира неблагоприятните последствие от стреса;
 • Увеличава ставната гъвкавост, отстранява възпалението и ускорява възстановяването след травми;
 • Помага за преодоляване на проявите при синдрома на хиперактивност;
 • Лекува псориазис, подпомага лечението на болни от мултиплена склероза и други автоимунни заболявания.

Възможно ли е пикногенол да притежава наистина толкова разнообразни оздравителни ефекти?

Научното обяснение на този факт е удивително просто: основните биохимични свойства на този природен продукт са насочени към първичните механизми на всички патологични процеси, което определя и широкоспектърния му оздравителен ефект.

 1. Пикногенол е мощен антиоксидант с всички благоприятни последствия от това въздействие.
 2. Притежава изразен антихистаминов, т.е. противоалергичен ефект.
 3. Чрез блокиране активността на определени ензими потиска възпалителния процес, независимо от неговата локализация и давност, т.е. пикногенол действа и при остри, и при хронични възпаления в тъканите.
 4. Пикногенол стабилизира колагена, подобрявайки състоянието на капиляри, артерии, вени и кожната еластичност.

Като хранителна добавка може да закупите ПИКНОГЕНОЛ ОТ ТУК.

Специални предложения