Куркумата е натурално решение срещу възпаления, болки в ставите и лошо настроение. Това са само част от нейните предимства. Но какво точно представлява тази подправка, как е добре да се приема и има ли риск от странични ефекти?

Отговорите на тези въпроси ще отриеш в статията.

Какво е куркумата?

Куркумата е широкоразпространено тревисто растение от семейството на джинджифила. Има силно развито коренище и всъщност именно отличителният, ярко-оранжев корен й е донесъл тази популярност. В различни форми тя се използва в медицината, кулинарията и дори във фитнес индустрията – като лекарство, подправка или хранителна добавка. Определено има доста разнообразно приложение.

Куркумата като лекарство (куркумин)

Извън кухнята, ярко оранжевият корен има редица благоприятни за здравето свойства. Или поне така се твърди (според много хора това е поредната прехвалена билка). Но когато се говори за куркума в медицината, по-скоро се визира една определена съставка на растението – съединение, наречено куркумин.

Именно на куркумина се приписват благоприятните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той спомага за пречистването от свободни радикали и е ефективен вариант за детокс.

Има доста проучвания, изследващи ефекта на куркумата при различни заболявания, като в някои случаи резултатите са доста обещаващи.

  •  Куркумин като противовъзпалително средство – противовъзпалителните процеси в тялото са едно от нашите най-силни оръжия срещу болестите. Куркуминът доказано спомага за благоприятното протичане на противовъзпалителните процеси, като така подсилва имунната ни система и ни прави по-защитени.
  •  Куркума като средство срещу депресия – има няколко различни научни изследвания, които доказват положителния ефект от приема на куркумин при депресия. В резултат се наблюдава допълнителен спад на депресивните симптоми при пациенти, които вече приемат други антидепресанти.
  •  Куркума като лекарство при остеоартрит – някои изследвания показват, че приемането на екстракт от куркума самостоятелно или в комбинация с други билкови съставки, може да намали болката и да подобри състоянието при хора с остеоартрит на коляното. На места дори я сравняват с ибупрофен. Но до колко са верни тези твърдения ще оставя на лекарите да преценят.
  •  Куркума като регулатор на холестерола – смята се, че куркумата понижава нивата на триглицериди в кръвта и спомага за регулирането на лошия холестерол в организма. Но макар да съществуват обещаващи доказателства, към днешна дата събраната научна информация по темата е по-скоро недостатъчна.

Но куркуминът възлиза на едва 5-7% от състава на корена, така че приемът на куркума под формата на подправка, не е достатъчен за да се почерпят тези ползи. Ето защо в медицината се използват медикаменти, съдържащи специално синтезирани екстракти с богато съдържание на куркумин.

В допълнение, куркумата се спряга като ефективно средство срещу редица други заболявания. Част от тях са болестта на Алцхаймер, пред диабетно състояние, различни възпалителни процеси, свързани с работата на имунната система, синдром на възпаленото черво (подут корем), акне, главоболие и др.

За съжаление, в тези случаи често се говори „наизуст“, тъй като няма достатъчно събрани научни доказателства, които със сигурност да потвърдят благоприятните свойства на куркумата върху тези заболявания. А и да си го кажем честно, едва ли тя ще е първият ни избор за лекарство, ако се стигне дотам.

Има ли странични ефекти от приема на куркума?

В медицината куркумата (или по-точно куркуминът) се приема или перорално (през устата), или под формата на някакво мазило. За щастие, в общия случаи тя се смята за безопасна, стига да се приема според дадените оказания.

Все пак, макар и рядко, някои хора се оплакват от раздразнение на стомаха, диария и замайване.

Освен това се препоръчва избягването на куркумин в някой от следните случаи:

  •  При диабет (тъй като куркуминът има свойството да понижава кръвната захар).
  •  При репродуктивни проблеми (защото се смята, че куркуминът понижава нивата на тестостерон, когато се приема перорално от мъже).
  •  При бременност и кърмене – докторите препоръчват да се избягва приема на куркума под формата на лекарство или хранителна добавка, но приемът й като подправка в храната се смята за безвреден.

И споделяйки написаната до момента информация по темата за куркумата като лечебно средство, държа да ти напомня, че това не е медицински сайт и ако намираш себе си в някой от гореспоменатите примери, на първо място трябва да се допиташ до мнението на медицинско лице, преди да решиш дали ще приемаш куркума или не.

Куркуминът като хранителна добавка

kurkumin dobavka

Куркумата намира своето място и в спорта, под формата на хранителна добавка. Въпреки безбройните, малки и големи потенциални ползи от куркумина, с които се занимава науката, във фитнес средите той се използва заради 2-3 основни свои предимства:

Куркумин при проблеми със ставите

Става въпрос предимно за болки в коленете, бедрата и гърба, които възникват заради физическа активност, по време на тренировка или свързани с възрастта дегенеративни заболявания.

Хората, страдащи от тези проблеми, се оплакват от скърцане в ставите, болка при движение (особено когато са били неподвижни за по-дълъг период от време), ограничен обхват на движението на ставите и общо взето – намалено качество на живот, тъй като всяко движение е придружено в някаква степен на болка или неудобство

Изследванията, разглеждащи куркумина като средство срещу болките в ставите, дават обещаващи резултати. Оказва се, че 1000 мг куркумин на ден са ефективна доза в тези случаи. И тук обаче има по-утвърдени варианти – като хидролизиран колаген например.

Прием на куркума при отслабване

Вече споменах анти-възпалителните свойства на куркумина. Е, при затлъстяване възпалителните процеси в тялото се засилват и това поставя организма в риск от редица хронични заболявания, като диабет тип 2, сърдечни проблеми и др. Със своите анти-възпалителни свойства куркуминът потиска възпалителните процеси в мастните и мускулни клетки, като така успешно може да предотврати развитие на инсулинова резистентност, повишаване на холестерола и други подобни състояния, които се свързват с хроничното затлъстяване.

Освен това резултатите от някои изследвания върху животни показват, че куркуминът може би има свойството да забавя покачването на тегло, като забавя развитието на мастните клетки. Но все още има нужда от повече информация по въпроса, за да се каже дали е така със сигурност.

В съвкупност обаче, тези свойства правят куркумина по-скоро средство за предотвратяване на затлъстяването. Докато други хранителни добавки, като Л карнитин например, директно влияят върху изгарянето на мазнините.

Ако трябва да направя обобщение на куркумина като хранителна добавка – да, той наистина е ефикасно средство, както за по-добро възстановяване, така и при отслабване. Но сам по себе си няма да ти донесе кой знае какви резултати. Затова и ако потърсиш куркумин като хранителна добавка, по-скоро би го намерил като част от комплекс с различни хранителни вещества, които да го допълнят.

Специални предложения