B-комплексът е група от осем основни водоразтворими витамини, които изпълняват различни роли в организма. Те се намират в голямо разнообразие от ежедневни храни. Проучванията показват, че тези витамини могат да насърчават здравето на мозъка чрез стимулиране на синтеза на различни неврохимични вещества. Науката, която стои зад работата на витамините от B комплекс, всъщност е проста. Витамин В комплекс е много важен за здравето на тялото ни. Ето какви функции изпълняват, какви са ползите от витамин б комплекс и защо е добре да ги приемате ежедневно:

Подпомагат здравето на мозъка

Установено е, че витамините от група В влияят на централната нервна система. По-конкретно витамините B6, B12 и фолатите са свързани с по-доброто когнитивно здраве при възрастни хора. Установено е също, че хората, които страдат от деменция, имат по-ниски серумни нива на витамини от група В (особено фолат и витамин В12).

Подобряват функцията на нервната система

Витамин В12 е свързан с нервната регенерация. При проучвания с плъхове този витамин е насърчил регенерацията на нервите в случай на нараняване на периферния нерв. Витамин В12 също почиства реактивните видове кислород. Има антиапоптотичен и антинекротичен (предотвратява ранната смърт на клетките) ефект върху мозъчните неврони. Витамин В12 е отговорен за подобрената функция на нервните клетки, както и за тяхното развитие. 3.

Подобряват сърдечното здраве

Установено е, че фолиевата киселина и витамин В12 имат потенциал да лекуват сърдечно-съдови заболявания. Дефицитът на витамин В1 може да доведе до заболяване, характеризиращо се с възпаление на нервите и последваща сърдечна недостатъчност.

Подобряват имунитета

Тази група от витамини е определена като тези, които поддържат имунната система здрава. Определени проучвания при животни също показват, че дефицитът на витамин В6 може да доведе до нежелани промени в имунните отговори. Фолатът също може да повиши имунитета, въпреки че в момента имаме нужда от повече изследвания. Фолатът играе роля в процеса на производство и възстановяване на ДНК и може да окаже влияние върху имунната система.

Може да повлияе положително при хора, страдащи от Анемия

Витамин В12 е от решаващо значение за производството на червени кръвни клетки, които от своя страна пренасят кислород до всички части на тялото. Недостигът на витамин В12 може да причини най-честата форма на анемия, наречена пернициозна анемия (характеризираща се с липса на достатъчно здрави червени кръвни клетки).

Подобряват зрението

Недостигът на витамини от група В е свързан с влошаване на зрението. В проучване, проведено върху деца, бе забелязано, че добавките с витамини от B комплекс са подобрили зрителната им острота. Недостигът на витамин В12 може също да доведе до оптична невропатия. В проучване, включващо възрастен мъж с намалено централно зрение (който е имал дефицит на витамин В12), е установено, че добавката на витамин В12 подобрява състоянието.

Подобряват храносмилането

Има някои изследвания, които посочват, че декспантенолът, производно на витамин В5 (пантотенова киселина), може да облекчи запека. Установено е, че витамините от група В имат различни ползи за храносмилателната система. Дефицитът на витамин В12 се наблюдава при няколко случая на чернодробни заболявания, включително цироза и хепатит. Той може също да играе роля за намаляване на тежестта на стомашните язви (и дори ракови заболявания). При пациенти със синдром на раздразненото черво, добавката с витамин В1 за 20 дни намалява повечето от симптомите, включително умората (23). 8.

За здрава хормонална система

Витамините от В-комплекс участват в метаболизма и активността на естрогена. Витамин В6 е свързан с регулирането на предните хипофизни хормони.

Облекчават мигрената

Установено е, че добавката с витамин В2 облекчава мигрената както при възрастни, така и при деца. Хранителното вещество може да намали честотата и продължителността на мигренозните атаки без вредни ефекти.

За по-добре протичаща бременност

Фолатът (витамин В9) може да бъде най-важният витамин от група В, който трябва да се приема по време на бременност. Известно е, че хранителното вещество предотвратява вродени дефекти при кърмачета. Според Световната здравна организация витамин В6 също играе основна роля по време на бременност. Установено е, че предотвратява прееклампсия и преждевременно раждане.

За по-бързо заздравяване на рани

В проучвания, проведени върху мишки с диабет, бе установено, че витамините от група В подобряват заздравяването на рани. В друго проучване е установено, че витамините от група В (заедно с витамин С) влияят положително на човешките кератиноцити и фибробласти. По този начин витамините могат да насърчат процеса на зарастване на рани. 12. Подобряват симптомите на предменструален синдром Установено е, че високият прием на витамини В1 и В2 намалява риска от предменструален синдром, особено когато витамините идват от естествени хранителни източници. В друго проучване е установено, че приемът на витамин В6 (до 100 mg на ден) лекува предменструален синдром, включително предменструална депресия.

Специални предложения